MP-logo Metsää ja puita
Mestariluokka
Sarvastonkaari 16 B
00840 Helsinki
GSM 050 514 3414
Copyright 2008
Spansys Oy
ETUSIVU
KUUSI HAASTETTA
KOULUTUKSET
JOHTAMISEN TUKI
KIRJASTO
MESTARILUOKKA OY

METSÄÄ JA PUITA

Mitä suurempaa ja monimutkaisempaa kokonaisuutta johdetaan, sitä vaikeampi on erottaa arjen tilanteissa pikkuasioita isoista. Kiire tuntuu pakottavan liian nopeisiin siirtoihin, jotka eivät kuitenkaan vie mitään merkittävää eteenpäin. Ne vain siirtävät todellisten ongelmien ratkaisuja tuonnemmaksi tai suorastaan lisäävät sekavuutta, mistä taas syntyy lisää johdettavia asioita.

Johtamistyössä ei yleensä riitä, että katsoo tapahtumia ja asioita sellaisina kuin ne juuri tässä hetkessä näyttäytyvät. Jokaista asiaa tulee tarkastella suhteessa sen ympäristöön tai taustaan. Sen sijaan, että johtaja tuijottaisi ihmisiä ja tilanteita, hän katsoo samalla sitä, mitä tapahtuma kertoo jostakin suuremmasta. Systeemiajattelusta on suurta apua organisaation toiminnan ymmärtämiseen.

Esimerkiksi johtajaa saatetaan pyytää ojentamaan myöhästelevää työntekijää. Jotta ei joutuisi pyytäjän johdettavaksi ja toteuttamaan suoraan hänen toivettaan, kannattaa kysellä ensin yhtä ja toista sellaista, mikä näyttää suuremman kuvan. Kuinka usein hän myöhästyy? Kuinka paljon? Miten se haittaa juuri sinua? Miten olet siihen reagoinut? Tapahtuuko tätä teidän tiimissä muutenkin?

Ilman tarkentavia kysymyksiä on vaikea päästä perille asioiden mittasuhteista ja merkityksistä. Myöhästymisestä raportointi voi kertoa vain tilapäisistä lapsenhoito-ongelmista, mutta yhtä hyvin se voi olla merkki tulehtuneista ihmissuhteista, johtamisen heikkoudesta tai puuttuvista pelisäännöistä.

Nykyaikana kaikki johtamistyö vaatii sitä, että johtaja pysähtyy pohtimaan kokemiensa asioiden merkitystä organisaationsa perustehtävän kannalta voidakseen sitten tarttua siihen, mistä on organisaatiolle eniten hyötyä pitkällä aikavälillä.Alainen ohituskaistalla

Ei julkisuuteen

Lautasellinen sammakoita

Metsää ja puita

Tyhmä ryhmä –
tyhmät kokoukset


Umpisolmusta oivallukseen